Progesteron Hormonu
26 Aralık 2016
Doğal Progesteron İçeren Bitkiler
27 Nisan 2017

Progesteron İçeren Yiyecekler

Uzman Desteği Alın

Progesteron İçeren Yiyecekler

Progesteron İçeren Yiyecekler, progesteron içeren yiyecek, progesteron ve östrojen içeren yiyecekler hakkında yazılmış bilgi amaçlı makale.

Progesteron İçeren Yiyecekler hakkında yazılmış bilgi amaçlı makale. Progesteron İçeren Yiyecekler makalesinde yer alan besinler tavsiye amaçlıdır. Progesteron İçeren Yiyecekler, progesteron hormonu bozukluğunu tedavi etmez. Progesteron İçeren Yiyecekler makalenin devamında yer almaktadır.

Progesteron İçeren Başlıca Yiyecekler

Arginin ve E Vitamini İçeren Besinler

Japon bilim insanlarının yapmış oldukları araştırmalara göre, bazı besinler kadınlarda progesteron hormonu üretimini desteklemekte. LPD (luteal faz yetmezliği) riskini azaltmaktadır.

Yumurtalık Araştırma Dergisi’nin Ocak 2009 tarihli baskına göre. Günlük E vitamini tüketen kadınların % 67’sinde, lutael faz progesteron seviyesinde artış gözlenmiştir. Yine aynı şekilde, günlük arginin ihtiyacını karşılayan kadınların % 71’inde de, luteal faz progesteron seviyesinde artışlar gözlenmiştir.

E vitamini bakımından zengin besinler; buğday tohumu, ay çekirdeği, badem, fındık ve fıstık ile fıstık ezmesi şeklinde sıralanırken, arginin bakımından zengin besinler ise; az yağlı susam tohumu unu, şeker ilave edilmemiş jelatin ve kabak çekirdeği şeklinde listelenmiştir.

C Vitamini İçeren Besinler

28 günlük adet döngüsü tamamlanmadan, 14. günden itibaren tekrar adet kanamasına neden olan luteal faz yetmezliği (LPD). Progesteron hormonu seviyesinde yaşanan azalmaya bağlı olarak gelişen bir kadın hastalığıdır.

Ayrıca, vücutta fazla miktarda birikmiş olan serbest radikaller de, luteal faz yetmezliğine neden olabilmektedir. Serbest radikaller, sağlıklı hücrelerin zarar görmesine ve vücut fonksiyonlarının aksamasına da sebep olmaktadır. C vitamini gibi bazı antioksidanlar ise, serbest radikallarin nötralize edilmesine yardımcı olmaktadır.
Böylece, progesteron hormonunun aksamasına neden olan faktörler ortadan kaldırılmış ve progesteron hormonu seviyesinin artması sağlanmış olmaktadır. C vitamini bakımından zengin besin kaynakları şunlardır. Portakal, greyfurt, domates suyu, brokoli, guava, kivi ve tatlı biber gibi besin kaynaklarından oluşmaktadır.

Progesteron İçeren Diğer Yiyecekler

Lif İçeren Yeşil Sebzeler

Lif içeriği yüksek olan ve yeşil yapraklara sahip olan, ıspanak, hardal yaprağı ve karalahana gibi sebzeler. Vücuttaki progesteron hormonu seviyesinin artırılmasına yardımcı olmaktadırlar.

Protein Bazlı Besinler

Genellikle, tavuk, kırmızı et ya da kabuklu deniz hayvanları gibi hayvansal kaynaklı besinlerin içerdiği proteinler. Progesteron hormonu seviyesinin artmasına yardımcı olabilmektedir.

Fakat, bitkisel kökenli olmasına rağmen, soya fasulyesi ve soya sütü de, çok iyi birer protein kaynağı olan besinlerdir. Bu gibi, protein bakımından zengin olan besinler, vücuttaki progesteron hormonu seviyesinin artmasına katkı sağlamaktadır.

Bazı Baharatlar

Bazı baharat türleri, diğer birçok faydasının yanı sıra, progesteron hormonu üretimini de desteklemektedirler. Özellikle de, zerdeçal, keklik otu ve kekik gibi taze baharatlar, vücuttaki progesteron üretimi için son derece etkili baharatlardır.

Fermente Soya

Progesteron hormonu seviyesinde yaşanan azalma, menopoz sonrası döneminde oldukça fazla miktarda gerçekleşmektedir. Bundan dolayı da, menopoz dönemi sonrasında, uzun süreli semptomlar ve bazı sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre ise, fermente soya ve kaynatılmış ya da demlenmiş soya fasulyesi. Vücuttaki progesteron hormonu seviyesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Japon mutfağından Miso ve Natto ile Endonezya mutfağına ait Tempeh, fermente soya bakımından zengin yiyeceklerden bazılarıdır.

Ceviz

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan ceviz, vücuttaki progesteron hormonu üretimini de düzenlemektedir. Çünkü ceviz, progesteron hormonunun dengeli şekilde salgılanmasını sağlayan steroller bakımından zengin bir besin kaynağıdır.

Ayrıca ceviz, üreme sağlığını destekleyen ve koruyan, linoelik asit ile alfa linoleik asit de içermektedir. Bunlardan dolayı ceviz, hem progesteron hormonunun artırılması hem de üreme sağlığının desteklenmesi adına, faydalı bir kabuklu yemiş türüdür.

Dere Otu

Güçlü bir antiseptik olan dere otu, genellikle yaraların tedavisinde ve enfaksiyonların engellenmesi amacı ile kullanılmaktadır. Diyabet tedavisinde dahi etkili olan dere otu, vücuttaki hormonların işlevleri üzerinde de etkilidir.

Antioksidan bir ot olan dere otu. Progesteron seviyesinin azalmasına neden olan serbest radikaller ile mücadele ederek, progesteron hormonu seviyesinin artmasına yardımcı olmaktadır.

Bektaşi Üzümü (Amla)

Bektaşi üzümü ya da diğer adı ile amla, progesteron hormonu seviyesinin korunmasında ve karaciğer işlevinin artırılmasında önemli bir role sahiptir. Karaciğerin yavaş ve az çalışması sonucu, kan plazmasındaki toksin maddeler filtre edilememektedir.

Bu durum sonucunda ise, progesteron hormonu üretimi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bektaşi üzümü ise, karaciğeri temizlemesinden dolayı, progesteron üretiminin dengelenmesine ve hatta kolesterol seviyesinin düzenlenmesine dahi destek olmaktadır.

Uzman Desteği Alın

Comments are closed.